Op 2 december 1931 werd Hatsumi Masaaki geboren in Noda-shi, Japan. Tot hij 26 jaar oud was oefende hij onder andere Kendo, Judo, Boksen en Karate. Hij was echter niet tevreden met deze vechtsporten en begon een zoektocht naar de ‘ware krijgskunst’ en studeerde onder verschillende grootmeesters, totdat hij in contact kwam met Takamatsu Toshitsugu in 1958. De volgende vijftien jaar ging hij elk weekend naar Kashiwabara om te studeren onder Takamatsu-sensei, die stierf op 2 april 1972. Een paar jaar hiervoor werd Hatsumi-sensei de titel van Souke (familiehoofd) van de ryu(scholen) van de huidige Bujinkan gegeven.


In de jaren zeventig was de Bujinkan een klein groepje Japanners (en een nog kleiner groepje niet Japanners) die zich bekwaamden in wat toen werd genoemd ‘ninjutsu’. Begin jaren tachtig kwam er de wereldwijde ‘ninja boom’; er kwamen boeken en films uit Hollywood die een grimmig en mysterieus beeld gaven van de ninja. Rond deze tijd (jaren 70 en 80) gingen de eerste mensen uit Europa en de VS naar Japan om dr.Hatsumi te bezoeken. Hij heeft verschillende video’s en boeken uitgegeven. Hiernaast heeft hij ook vele film, tv en theater acts met vechtkunst begeleiding ondersteund.

“Focus op de toekomst voor 50%, op het heden voor 40%, en op het verleden voor 10%.” – Hatsumi-sensei

In 1982 reist hij voor het eerst buiten Japan naar de VS, dit wordt gezien als de eerste Taikai (grote bijeenkomst). In 1986 werd Hatsumi-sensei gekozen tot “Black Belt Magazine Instructor of the Year”. In 1987 was zijn eerste reis naar Europa (Verenigd Koninkrijk).


Een foto van de London Taikai met Souke; Navon-sensei, Nagato-sensei, Oguri-sensei en Bogsater-sensei.

In 1988 acteerde in “Jiraya”, een 50 afleveringen televisie avontuur voor kinderen. Hij speelde de rol van Yamaji Tetsuzan (Jiraya’s vader en leraar). In 1992 ontving hij het eredoctoraat Ph.D. in de natuurwetenschap van een Amerikaanse universiteit. In dit jaar accepteerde hij tevens een prijs van de Noda City Educatieve en Culturele Raad van Bestuur in erkenning van de bijdrage van de Bujinkan aan internationale betrekkingen tussen Noda City en veel landen over de hele wereld.
In 1995 kreeg hij de titel Todo Hanshi (Master leraar van de weg van het zwaard) door de Zen Nippon Todo Renmei (Japan Sword Federation). Het zijn slechts enkele voorbeelden.


Uit het boek Submission uit 1992, met ka-to-kusarigama

Hatsumi-sensei is een uniek, authentiek persoon, die duizenden mensen kon inspireren verder te kijken op het gebied van ‘martial arts’. Hij is een levende legende, iemand die het concept van de ninja volledig flexibel heeft kunnen invullen, op een natuurlijke, ongrijpbare manier. Hij heeft door zijn systeem een gevoel door kunnen geven die veel mensen ervaren als bevrijdend. Door de jaren heeft hij zijn systeem aan iedereen onderwezen en hiermee heeft hij een enorme schat aan informatie, strategie en vaardigheden naar buiten gebracht dat eeuwen verborgen was…


Marco in gesprek met Mark, Souke zittend op de vloer met groepje om hem heen. Augustus 1998, Hombu dojo – Noda-shi Japan.

“Ninpo begon als oefening om tot een moreel mens te komen en om te leren te verduren in welke sociale toestand men zich ook bevind. Het lot te kennen en te aanvaarden, en te leven voor de mens en alle andere schepselen. De persoon die al dit beheerst is een Ninja.” (Ninpo:Wisdomfor Life, Hatsumi Masaaki)