Op 10 maart 1889 werd Takamatsu Toshitsugu geboren in Akashi, Japan. Hij kreeg op jonge leeftijd Ninjutsu beoefening en studie door een familie-lid, een oom, genaamd Shinryuken Masamitsu Toda (32ste grootmeester Togakureryu), ook al stond Takamatsu-sensei in die tijd bekend als “huil baby”. Opgroeiend als “ervaringsdeskundige met geheime kennis”, is het voor hem erna een “veni,vidi, vici”. Gevechten worden niet gezocht, wel aangegaan, en zelfs dan is er de hand van de Ninja. Na reizen in Manchurije (in die tijd Japans bezet China) in de jaren ’20 wordt hij ook bekend als “Moko no Tora” (Mongoolse Tijger). In het boek “Essence of Ninjutsu” (Masaaki Hatsumi) is te lezen over episodes in zijn avontuurlijk bestaan. Masaaki Hatsumi, die hij voor het eerst ontmoet in 1958, zou zijn opvolger worden. Hij stond voor veel bekend als Bo(2 meter stok)-meester. Hij gaf zijn advies aan films en sprak Engels. Deze bijzonder man redde een mensenleven en nam er 3, waarvan hij later zei dat hij “de geest van elk van hen mee zou dragen gedurende heel zijn leven”. Hij overleed op 2 april 1972. Wellicht was hij voor velen de laatste ‘echte’ Ninja. Hierna werd de Bujinkan Dojo naar hem vernoemd door Hatsumi-sensei, die zijn traditie voorzet als de volgende (34ste) Soke (familiehoofd) van de Togakure-ryu.

“Toen Shinobuho of Shinobunowaza (de kunst van het heimelijke) Ninjutsu werd genoemd, begonnen echte Ninja te beseffen dat ze moesten worden verlicht op het gebied van de ‘wetten der mensheid’. Zo probeerden ze onredelijke conflicten en gevechten te vermijden. Ik leerde van mijn meester dat de taak van de Ninja is verlicht te zijn op het gebied van deze ‘wetten van de mensheid’. Er mogen geen gevechten zijn waar geen sprake is van deze regels. Daarom heeft de vijand die zich tegen de wetten van de natuur instelt, de strijd verloren voordat hij begint het gevecht. De eerste prioriteit van de ninja was om te winnen zonder vechten, en dat blijft de manier. Ik leerde dit door het hart. Mensen kunnen niet wakker voor de realisatie hiervan, voordat zij welke vorm van beproeving dan ook hebben ervaren.” p. 22/23 “Essence of Ninjutsu – The Nine Traditions” (Masaaki Hatsumi, 1988)