Bujinkan Budo Taijutsu (武神館武道体術) is een Japanse krijgskunst, martiale studie, moderne zelfverdediging en vechtkunstbeoefening in de Takamatsu traditie (in de vorige eeuw ook wel benoemd als Ninpo of Ninjutsu). Bujinkan Budo Taijutsu bestaat uit de volgende scholen of stromingen:

Togakure-ryū Ninpō Taijutsu (戸隠流忍法体術)
Gyokko-ryū Kosshijutsu (玉虎流骨指術)
Kukishinden-ryū Happō Bikenjutsu (九鬼神伝流八法秘剣術)
Kotō-ryū Koppōjutsu (虎倒流骨法術)
Shindenfudō-ryū Dakentaijutsu (神伝不動流打拳体術)
Takagiyōshin-ryū Jūtaijutsu (高木揚心流柔体術)
Gikan-ryū Koppōjutsu (義鑑流骨法術)
Gyokushin-ryū Ninpō (玉心流忍法)
Kumogakure-ryū Ninpō (雲隠流忍法)

De organisatie die bekend staat als ‘de Bujinkan’ (武神館) was het initiatief van onze grootmeester dr. Masaaki Hatsumi (初見良昭 1931) die woont in Noda-shi, Japan. Hij werd onderwezen door de voormalige grootmeester Toshitsugu Takamatsu (高松寿嗣 1889-1972) en noemde de Bujinkan naar zijn leraar. Taijutsu is de methode van het lichaam. Budo is martial arts of vechtkunst.


In Bujinkan oefenen we zowel onze lichamelijke houding, onze mentale instelling als de ontwikkeling van onze geest. Dit wordt meestal gedaan door middel van kata (vormen soort scenario) meestal beoefend in paren. Deze kata leveren ons een beter begrip van de basisprincipes. Kata worden niet gezien als een doel op zich. We proberen te verbeteren op principes zoals bijvoorbeeld timing, balans, flow, voetenwerk en intentie. Lichaamsgebruik is de sleutel in het ontdekken van een natuurlijk gevoel waarin de dingen vanzelf gaan. Beoefening van; rollen, houding, ontwijken, ontsnappen, ontvangen, valbreken, stoten, slagen, trappen, worpen, verwurgingen, klemmen, grondvechten, wapens en meerdere tegenstanders. Hoewel ongeveer tachtig procent van het programma bestaat uit taijutsu (ongewapende, letterlijk ‘lichaam methode’), oefenen we ook het gewapend gevecht. De wapens die we meestal bestuderen zijn Hanbo (1 meter stok), Bo (1.80m stok) en katana (Japans zwaard), echter nog veel andere wapens komen ook periodiek aan bod.


Vordering staat bovenaan in de beoefening, iedereen wil leren. Binnen een breed scala aan vormen en variaties werken we aan een constant stijgende lijn van correctheid, vordering en verbetering. Het kwijtraken van slechte gewoonten gaat hiermee samen door met het versterken van het natuurlijk bewegen van het lichaam. Je leert eerst hoe je op natuurlijke wijze een aanval kunt ontwijken. Nadat je jezelf de basistechnieken eigen hebt gemaakt begin je, door met meerdere technieken kennis te maken, de principes van het Budo Taijutsu te ontdekken. Met deze ervaring kan je de vormen en de wapens uit de negen scholen van de Bujinkan gaan bestuderen en liggen er onbeperkte trainingsmogelijkheden voor je. Eigenlijk is het belangrijkste toch vooral veel plezier te hebben in de beoefening.

voor meer informatie mail: hazepad@gmail.com