A View of Budo from “Blue Eyes”
quote uit: Ninpo Wisdom for Life, M.Hatsumi 1998, pagina 33

Op 1 maart 1972 bezocht dhr. Willem Ruska mij met zijn broer Martin. Het was zijn mening dat judo een sport is.

Hatsumi: Ik waardeer het dat u judo hard beoefend door het als sport te erkennen. Alhoewel er weinig Japanse judo beoefenaars het als een soort sport zullen definiëren. Wat zijn zo uw gedachten over traditionele Japanse budo?

Ruska: Ik ben niet erg bekend met de traditionele Japanse vechtkunsten. Het lijkt me een erg diep, gevaarlijk, en moeilijk pad. Het zou moeilijk zijn voor mij om in zo’n beoefening door te blijven gaan.

Nadat ik dit antwoord hoorde, realiseerde ik me dat dit een erg oprecht mens is. Hij won de gouden medailles in twee klassen, Zwaar en Open gewicht competitie, in de Olympische Spelen van München (1972). Zijn overwinning schokte mensen in Japan. Ja, ik sprak met deze persoon. Zijn inzicht en gezond verstand maakten hem de nummer 1 judo atleet in de wereld. Ik bekeek hem van achteren toen weg ging, en onmiddellijk wist ik dat hij een wereldtitel zou behalen. Dit was omdat zijn knieën erg zacht leken en zo flexibel als een veer.

https://youtube.com/watch?v=OiaoT6ugqyw%3Frel%3D0