Yakushimaru Kurando

In Engan-gannen (A.D. 1336), was Godaigo Tenno (keizer Godaigo) gevangen in het Hanayama paleis. De mensen in Nancho inclusief Kusunoki Masashige (een beroemde krijgsheld) kwamen bij elkaar om te overleggen hoe ze de keizer zouden gaan bevrijden. Er was een man genaamd Yakushimaru Kurando die een van de onderdanen was uit Kishu (Wakayama prefectuur). Hij werd gekozen voor deze belangrijke missie omdat hij Ninpo beheerste, en uitblonk in vechtkunsten. In die tijd was Kurando een knappe jongen van 16 jaar. Hij ging het paleis binnen vermomd als dienstmeid. Toen hij wilde ontsnappen en geruisloos over de houten vloer liep met de keizer op zijn rug, werd hij jammerlijk ontdekt door bewakers.

Hij sprong met een schreeuw op de grond dichtbij de poort, met de keizer op zijn rug. Ze werden omsingeld door Samurai Daisho (leiders van de bewakers die in het paleis wonen), formidabele soldaten. In de flits van het moment, plaatste Kurando de keizer onder een boom, en greep een Naginata in de andere hand. Terwijl hij de soldaten aanviel schreeuwde hij “wie is de baas”, vielen de soldaten als gras onder de zeis.Echter, de baas was sterk genoeg om het mes van Kurando’s Naginata of te snijden. Kurando gebruikte het staf gedeelte met Togakure Ryu Bojutsu Gyaku Kuji om te vechten. Toen hij de baas neersloeg, arriveerde de groep geleid door Kusunoki Masashige bij het paleis om de keizer te redden.

(tekst; “History of Kukishinden Ryu Bojutsu” door Hatsumi Masaaki Sensei)
(tekeningen: Takamatsu Toshitsugu Sensei)