Masaaki Hatsumi. De Bujinkan Soke heeft zichzelf op vele gebieden ontwikkeld. Hij werd in zijn onmiddellijke omgeving en in de Bujinkan bekend als Ninja meester. Ik hoorde in een bar in zijn woonplaats eens zeggen: “Ah ja, meester Hatsumi, ik ken hem… hij doet Kenpo, een soort Karate.” Voor veel mensen was hij een dokter die zich bezighield met hun kwalen vooral op bot en gewrichts-gebied.


Wanneer een boek als “Ninpo: Wisdom for Life” wordt gepakt, komt er een persoon naar voren met dezelfde naam, die zich niet makkelijk laat vangen: een ware Ninja. Hatsumi gaat in dit boek dieper in op een aantal zaken waaronder verrassend genoeg de relatie tussen man en vrouw. Hij snijdt veel onderwerpen scherp aan, plaatst deze onderwerpen vrij snel onder een ander spotje. Een Ninja dus, in veel aspecten, een persoon die zich heeft ontwikkeld, en zich is blijven ontwikkelen. Hij zelf geeft in het voorwoord van het boek (de vertaling naar het Engels) van rond het jaar 2000 aan, tijdens het schrijven van dit boek in het begin van de jaren ’80, zich nogal jeugdig te hebben geuit.

Hatsumi-sensei stelt zich open voor de ervaringen van de mens in al zijn facetten. Hij hoort graag van persoonlijke ervaringen. Een ware Ninja is een natuurmens, een mens die zich openlijk opstelt tegenover de Natuur; Moeder Natuur. Misschien is het wel de ontvankelijke houding die de ware Ninja typeert. De instant (onmiddellijke/makkelijke) overlevering aan het opdoen van ervaring en kennis (gnosis), een gevoel dat meer oplevert dan men in eerste instantie zou denken.

Ik liet een video van “Shindenfudoryu’ (de ‘natuurlijke’ school) zien aan mijn Japanse taal leraar in Leiden in 1993. Hij had al enkele brieven op verzoek vertaald die aan Hatsumi-sensei gericht waren. Hij was verbaasd over de diepte van intelligentie en de ongelofelijke ambiguiteit van Hatsumi-sensei. Hij zei zich ineens de reacties die hij eerder las te begrijpen, vanuit deze diepte.

Toen ik Hatsumi-sensei voor het eerst zag in augustus 1990 had hij een cowboy-hoed op. Het was in Ishizuka-sensei’s Kashiwa dojo. Het was een kern ontmoeting voor me. Het gevoel iemand te ontmoeten die me voor de rest van mijn leven zou beïnvloeden.

De openbaarheid die hij heeft gegeven aan de wereld op het gebied van wat een Ninja is, is van een enorme waarde voor de mensheid. Het overbrengen van een “barmhartig krijger” gevoel is de erfenis die deze man met een enorm gevoel van verantwoordelijkheid en plichtbetrachting, vanuit een Boeddhistisch hart voortbracht. En hij is KEI-hard hierin. Onderzoek deze inspirerende man, alsjeblieft!