De oude Ishizuka Dojo in Kashiwa, als er een dojo is die als nummer 1 gezien kan worden voor de jaren tachtig dan is dat deze dojo. De dojo was in de hoek van een parkeerterrein. Datzelfde parkeerterrein zou de dojo ‘opslokken’ en vanaf 1991 is er dus ook sprake van een parkeerterrein, waar ooit een dojo was, welkom in Japan.

In augustus 1990 zag ik hier voor het eerst Hatusmi-sensei, hij kwam net terug van de Taikai in de VS, had een cowboy hoed op, een fel licht blauw Taikai-T-shirt en een “Western-style bellt-buckle” aan zijn riem.

De weg erheen vanaf het station was ook een hele onderneming. Het zelf vinden de eerste keer was nagenoeg onmogelijk. Je moest door iemand anders meegenomen worden.

De dojo had een keuken en curiositeiten als naar binnen gegroeide planten, inwonende insecten en speelautomaten. Er hingen allerlei foto’s en kalligrafie aan de muur en vloer was van echte rieten tatami-matten. De sfeer van “buiten binnen” hing er, de constructie lag dicht in de buurt van wat men noemt een Romney-hut.

In de Quest video serie door Hatsumi-sensei is de video : “Masaaki Hatsumi Video Dojo”, ook bekend als “Daikomyosai 1990” (武神館大光明祭’90 構 – 玉虎流) opgenomen in de Kashiwa dojo. Hier is een Youtube clip ervan: http://youtu.be/W4Q0rNoUcLw . Deze video is opgenomen begin december, ik was er voor het laatst eind november 1990.

Ik ben er nog terug gegaan in 1993, in mijn eentje, om het met eigen ogen te aanschouwen. Het was inderdaad parkeerterrein geworden. Er was iets verloren gegaan dat niet meer terug zou komen, de Kashiwa-dojo! Er blijven wel hele mooie herinneringen.