De Hajutsukyuho komt oorspronkelijk uit de Asayama Ichidenryu en vond haar weg in de Tenchin-ryaku-no-maki van de Bujinkan. Het geeft een cursus zelfverdediging in een notedop. Een ontsnappingsoefening die je langs een aantal onderwerpen meeneemt. Het ontsnappen uit het vastpakken van een pols (Tehodoki Katate), het ontsnappen aan het vastpakken van twee polsen (Tehodoki Ryote). Het ontsnappen uit het omarmen van de volledige tegenstander (Tai Hodoki), het tegengaan van een worp (Kosshi Kudaki). Het vernietigen van vader (duim – Oyagoroshi) en kind (pink – Kogoroshi) in het ontsnappen aan grepen. Het trappen in alle richtingen (Happo Geri). Het vernietigen van trappen (Geri Kudaki) en stoten (Ken Kudaki) en vernietigende stoten en trappen. Hajutsu is simpel en nuttig, ontsnappen is weggaan, en dat is uitgaan vanuit het ‘niets’. Een variatie vernietigen; een vernietigende variatie (Henka Kudaki).